Värt att veta

Även om Qatar är ett av arabvärldens mest utvecklade länder så finns det vissa saker som är viktiga att hålla reda på när du som västerlänning åker dit. Seder och bruk är inte desamma som hemma och landet är mycket konservativt. Här tar vi upp det viktigaste att veta om Qatar.

Språk som talas i Qatar

Du kommer helt klart att klara dig enbart på engelska om du reser till Qatar. Det officiella språket är dock arabiska så lär dig gärna några ord om du ska åka dit.

Eluttag

Som gammal brittisk koloni så har även Qatar brittisk standard på eluttagen. Denna typ kallas Typ G och som svensk behöver du en adapter till landet.

Antal invånare

I landet bor det ca 2 700 000 invånare. De flesta är bosatta i huvudstaden Doha.

Valuta

I Qatar är den officiella valutan arabisk rial (QAR). Det brukar också gå bra att ta med euro eller amerikanska dollar och växla lokalt.

Väder och temperaturer

Det är varmt i Qatar! Under sommarmånaderna stiger temperaturerna lätt över 40° (ofta uppemot 50°) och på vintern ligger temperaturen runt 20°. Räkna inte med stora mängder nederbörd. Solen står ofta högt på himlen och luftfuktigheten är hög.

Landsnummer och landskod

Landsnumret när du ringer till Qatar är +974 och landskoden är QA/QAT.

Tidsskillnad

Qatar ligger endast två timmar före svensk tid.

Nationaldag

Quatars nationaldag firas den 18 december.

Visumkrav

Som svensk behöver du inget visum de första 90 dagarna utan får då alltså vistas fritt i landet. Tänk på att resa med ett giltigt pass som inte har ett utgångsdatum som sträcker sig inom sex månader när du reser ut ur landet igen. Du måste alltså räkna till den tiden du vistas i landet.

Reseförsäkring

Qatar har nyligen infört nya regler gällande sjukförsäkring för personer som reser in i landet. Därmed räcker inte en vanlig svensk reseförsäkring under ditt uppehåll. Du måste teckna en qatarisk försäkring via Qatars folkhälsomyndighet vilket kostar ca 150 SEK eller motsvarande 50 QAR. Försäkringen kommer då att gälla i 30 dagar. Läs mer här!

Hälso- och sjukvården i Qatar är väldigt bra så om du hamnar på sjukhus och har din sjukförsäkring är du i regel i goda händer.

Vaccinationer

Det krävs inga obligatoriska vaccinationer men du bör ändå ta vaccin mot Hepatit A, Hepatit B, difteri och stelkramp samt mot polio och tyfoid före resan.

Jordbävningar

Eftersom Qatar ligger nära ett jordbävningsdrabbat område finns risk för att du kan känna av skalv. Det förekommer sällan riktigt allvarliga skalv men var uppmärksam och vidta åtgärder om detta händer.

Regler och bestämmelser gällande seder

Qatar är ett mycket konservativt land. Homosexualitet straffas till exempel med döden för muslimer, för icke muslimer gäller fängelsestraff istället. Du bör därför inte skylta med din sexualitet öppet om du är homosexualitet. Ömhetsbetygelser som visas offentligt kan betraktas som provocerande och därmed straffas. Sexuellt samröre utanför äktenskapet är olagligt och straffet kan bli antingen ett fängelsestraff eller till och med dödsstraff.

Alkohol och tobak

Alkohol är tillåtet till viss del men är strängt kontrollerat av myndigheterna. Faktum är att det endast finns en vinhandel i hela landet. På internationella hotell kan gäster dock serveras alkohol mot att de uppvisar ett tillstånd som man först måste ansöker om.

Tänk på att du absolut inte får dricka offentligt eller vara berusad på allmänna platser. Detta gäller även på flygplatser. Den som överskrider gränserna kan bli straffad.

OBS! Det är nolltolerans mot narkotika och den som inför det eller använder det och blir upptäckt riskerar stränga och långa fängelsestraff. Det gäller även dem som intagit narkotika innan inresa och fortfarande har det i kroppen.

Information om ambassader

Den qatariska ambassaden centralt i Stockholm.

Adress:
Klarabergsviadukten 63
111 64 Stockholm

Telefon: 08 511 659 00

Den svenska ambassaden i Qatar ligger i huvudstaden Doha. Tänk på att du måste boka tid innan du går dit.

Adress:
Palm Tower B (”Monoprix Tower”)
Suit 1302 (13th floor)
West Bay
Doha

Telefon: +974 4444 9500
Mail: ambassaden.doha@gov.se