Aktiviteter & sevärdheter

De flesta som besöker Qatar gör det för att upptäcka en ny, spännande kultur samtidigt som man kan äta och dricka gott under moderna, rentav lyxiga, förhållanden. Att solen ständigt står på himlen gör också dess stränder omåttligt populära, och därför är det kanske inte konstigt att många besökare spenderar en stor del av sin tid på stränderna. Sol och bad och vattenaktiviteter och sporter tillhör vanligheterna, och det finns goda möjligheter att prova på vindsurfing, vattenskoter och snorkling såväl som dykning.

Men Qatar har också en  spännande historia och de som vill ha lite omväxling, eller kanske avkoppling, från långa soliga dagar på stranden har mycket att välja mellan. Marknadsplatser, som i Qatar kallas för ”souq”, återfinns överallt i landet, i de största städerna såväl som de minsta. Marknadsplatserna har inte förändrats mycket, till skillnad från resten av landet, och erbjuder besökare en härlig tidsvandring. Besökare kan strosa runt i de enorma basarerna, dofta på exotiska kryddor, kanske köpa någon lokalt tillverkad souvenir eller bara avnjuta en kopp färskmalet kaffe i den mysiga atmosfären. Besökare i Doha rekommenderas ett besök till Souq Waqif, Qatars äldsta marknadsplats.

Islamiska konstmuseet återfinns i Doha, och lockar med en massiv utställning av traditionell såväl som modern Islamisk konst. En galleria med bredare utbud är Mathaf, som har en imponerande permanent utställning av samtida konstverk och tavlor.

En bit från Doha ligger också ”pärlan”, en artificiell ö som är anknuten till fastlandet med en bro. Pärlan är som en enda stor, modern galleria med ett enormt utbud av butiker, restauranger och biosalonger. I butikerna erbjuds allt från enkla souvenirer till märkeskläder och restaurangerna erbjuder mat från världens alla hörn.

Söder om Doha, i Mesaieed, kan besökare som är lite mer äventyrliga prova på ökensafari i olika former. Besökare kan få en guidad tur i den öde, oändliga öknen till hästrygg, med bil eller fyrhjuling. Ofta ett utmärkt val för den som vill uppleva en annan sida av Qatar, och perfekt för att ta en picknick lite mer avsides med familj eller vänner, nya som gamla.

Besökare som har lite mer tid att tillgå kan boka en dygnslång safari-resa till Khor al-Adaid, stället med bäst utsikt i Qatar. Väl på plats serverar guiderna middag bestående av diverse kött, grillat och tillagat på traditionellt vis, och besökare sover på sanddynerna. Soluppgången i Khor al-Adaid sägs vara oförglömligt vacker och många som provar på denna utflykt gör om det varje gång som de återvänder till Qatar.

En klassisk och odödlig tradition i Qatar är kamelrally. Tävlingarna arrangeras år efter år i Al-Shahaniya, och är enkelt åtkomligt för besökare med bil, buss eller taxi. Som namnet antyder går rallyt till som så att man tävlar med kameler istället för hästar, och är garanterat en minnesvärd upplevelse för hela familjen.