Mat & dryck

Den lokala matkulturen i Qatar skiljer sig mycket mellan landsbygden och de större städerna. Den traditionella maten är fortfarande populär i utkanterna medan västerländsk och sydost-asiatisk mat tillhör vanligheterna inne i städerna. Hotellen erbjuder ofta europeisk och amerikansk mat i bufféformat så besökare har ett stort utbud och många valmöjligheter att se fram emot. Under senare år har särskilt japansk sushi blivit populärt, och några av världens bästa sushi-barer sägs återfinnas just i Doha.

Tack vare en hög grad av invandring från bland annat Indien och Pakistan växer också utbudet av restauranger med exempelvis indiskt tema, vilket numera står för en stor del av snabbmaten i Qatar. Trots förhållandevis låga priser är den indiska maten känd för att smaka riktigt gott och hålla hög kvalitet. Det finns även många gästarbetare från Indonesien vilket avspeglar sig i matkulturen.

Besökare som väljer att resa till Doha kan med fördel prova Thai Twin i centrum, för utsökt och kryddstarka thailändsk mat, eller libanesiska gourmetrestaurangen Layali. Tack vare närheten till havet kan man också hitta många av havets läckerheter, såsom färsk fisk och skaldjur, vid de restauranger som ligger längs stranden. En lokal specialitet är stekt fisk inlindad i bananblad, men även bläckfisk på grillspett serveras.

Qatar är inte hemvist åt någon större vinproducent, och trots att såväl lokala som internationella sorter säljs uteslutande i den statligt ägda butikskedjan Qatar Distribution Centre, är turister inte tillåtna att köpa alkoholhaltiga drycker själva. Däremot serveras goda viner, såväl som importerade ölsorter av kända märken, på de flesta större restauranger och i princip alla hotell.

Den som söker en mysig bar eller vill skaka loss på ett dansgolv bör också söka sig till hotellområdena. Hotellens klubbar och barer välkomnar för det mesta turister, även om de inte bor på själva hotellet. Merparten av de hetare uteställena återfinns vid eller i närheten av stränderna, och då allra främst i Doha.