Inresa

De flesta som reser till Qatar reser till Doha, men det finns flera andra populära städer att välja emellan. Oavsett vad som är destinationen är Doha för det mesta flygplatsen som besökaren anländer till, och därifrån tar man sig som regel vidare med buss. Besökare behöver såväl pass som visum, men visum för turister och kortvariga vistelser utfärdas regelmässigt på flygplatsen. Besökare behöver alltså inte ansöka om visum i förväg.

Besökare bör känna till att alkoholhaltiga drycker inte får föras in i landet. Lagstiftningen är liberal men baseras på traditionella Islamiska principer. Besökare förväntas respektera kulturen och visa hänsyn, även för sådant som inte är direkt olagligt, och därmed undvika att vara berusad i offentliga miljöer. Under tidig höst eller sen sommar infaller fastemånaden Ramadan, och även om besökare välkomnas, är det då inte tillåtet att äta, dricka eller röka på allmän plats. Besökare bör ha detta i åtanke, eftersom det därför också kan vara svårt att införskaffa mat och dryck då många butiker stänger eller har begränsade öppettider.

Väl inne i landet kan man ta sig runt med såväl taxi som buss. Förbindelserna med bussar är mycket bra och de flesta behöver aldrig ens använda sig av en taxi. Taxi är dock ett snabbare och smidigare alternativ för den som har lite bråttom eller känner sig osäker på busslinjerna.

Ett annat sätt att ta sig till Quatar är att boka en kryssning med ett stopp i landet. Du kan då hitta spännande rundturer som du bokar direkt hos kryssningsbolaget. Det är både bekvämt och för många räcker ett intensivt dagsstopp för att upptäcka det viktigaste.